Ön szeret olyat tudni, amit mások nem?

(A képernyő előtt nyugodtan bólinthat egyet – senkinek nem mondom el, hogy igen.)

Olvasson tovább, mert megtudja, mit jelent az, hogy az M-Acryl kádak szaniterakrilja antibakteriális.

„Tudom, mit jelent! Ezt:”

Antibakteriális felület az, amely akadályozza a baktériumok, vírusok, amőbák, gombák elszaporodását, a meglévőket elpusztítja.

Rendben, de hogyan?

És miért fontos ez, amikor tisztítószerrel elérhető ugyanez?

Először tegyük rendbe az antibakteriális szót. Mondhatnánk fertőtlenítésnek is, de nem mondjuk, mert nem teljesen az. Az „elpusztítom a mikroorganizmusokat” 3 eltérő mechanizmussal történhet:

  1. csírátlanítás vagy növekedés megakadályozása (tehát ha a felületre kerül egy gomba spórája, érjük el, hogy ne legyen belőle penész),
  2. ölés (essen szét a baci, legyen ártalmatlan a vírus),
  3. újratelepedés megakadályozása (a frissen tisztított felületen nehezebben tapadjon meg a baktériumhorda, maradjon tovább tiszta).

Az M-Acryl a 2-es és a 3-as mechanizmust használja (mindjárt részletezzük, hogyan), ezért mondjuk antibakteriálisnak.

Mondhatnánk máshogy?

Antibakteriálisnak mondjuk a felületet (mert így terjedt el), de valójában mikroorganizmus-ellenes volna a pontos megnevezés (mert nemcsak baktériumokat ölünk, hanem minden egysejtűt és vírust). (Az angol szakirodalom általában az antimicrobial szót használja, amit fordíthatunk antimikrobiálisnak, amely csúnya, de legalább pontos.)

Molekulás szóval elkapott baktériumok és a mikroszkopikus Kőmíves Kelemenné

A „fertőtlenítés” szóról az jut eszünkbe, hogy valami erős vegyszerrel végigmossuk az akrilfelületet, amely így a tisztítószer elillanásáig 99,999%-ban csíramentessé válik, utána meg visszaszennyezi a levegő pora, a páracseppek, a kezünk, a macskánk, a pfej-de-koszos világ.

Ez az aktív tisztítás, melynek helye van. 

M-Acryl fürdőkád takarítás

De mi most arról az esetről beszélgetünk, amikor maga a felület antibakteriális anélkül, hogy hozzá kéne nyúlnunk. Ez fontos felhasználási terület például a műfogsoroknál: milyen anyaggal vonjuk be a műfogak felületét ahhoz, hogy tisztítás után a lehető legtovább tiszta maradjon? (Nem reális, hogy óránként szájvízzel öblögessünk és a biofilmképződést akadályozó fogsor egészségesebb és jobb minőségű, mint a könnyebben összebacizódó.)

A megoldás „contact biocide” (nyersfordítva: fertőtlenítő felület) vagy „contact-active polymer” (felületaktív polimer). A fogászati eszközök antimikrobiálissá tételét vizsgálja ez a kutatás. Ez egy felhasználási felület a sok közül. Víztárolók (pl. repülőgépen), élelmiszerszállítás -és tárolás, vendéglátóhelyek és szállodaipar is örömmel vesz minden kutatást. A mikrobaölő felület nekik jobb minőségű kiszolgálást, költségtakarékosságot és jobb (egészségügyi) megfelelőséget jelent.

Magyar nyelven a Fogorvosi Szemle 2016-os cikkét ajánlom átfutásra (Baktérium- és gombaölő polimerek a fogászatban, kattintás után letölt egy PDF-et – benne a cikkel), amely a lehetséges felhasználási módokról értekezik.

 

Érdemes az angol „antimicrobial polymer” Wikipedia-szócikket is átfutni, ami összefoglalja, hogy általában milyen hatással ölik a polimerek az egysejtű kórokozókat.

A „felületaktív polimer” elsődlegesen az elektrosztatikus, másodlagosan a hidrofób és a keláthatást használja.

  1. Elektrosztatikus: a polimer kationos töltésű (+), míg a baktérium sejtfala anionos (-). Így a polimer és a sejtfal vonzza egymást, az egysejtű sejtfala akkora erővel „csapódik” neki a polimernek, hogy a sejt szétesik, a baktérium elpusztul.
  2. A hidrofób hatás ehhez hasonló olyan értelemben, hogy a sejtfal vízvonzó részét (hidrofil) magához húzza, víztaszító részét (hidrofób) pedig eltolja, így a sejt „elszakad”.
  3. A keláthatás során a polimer összekapcsolódik egy erős kötelékbe a sejtfal molekuláival, így a kórokozó elpusztul. Nem pontos, de érzékletes: mikroszkopikus szinten Kőmíves Kelemenné tesz minden baktériumot, amelyek így „félig az akrilfalba” épülve elpusztulnak, darabjaikra esnek.

Tehát az akril minden baktériumnak, vírusnak, amőbának, gombaspórának azt dúdolja, hogy „nem vagy itt jó helyen, nem vagy való nekem”. Ami cseppel, porral vagy bárhogyan felületére érkezik, azt felnyársalja, széthúzza, darabjaira szedi.

„A bőrömet nem fogja bántani?”

Nem.

Szinte biztos, hogy Ön fürdött már antibakteriális felületű kádban. (Ha M-Acryl-kádja van otthon, akkor 100%.) Vagy ért már hozzá antibakteriális felülethez (pl. bizonyos fémkilincsek vagy – tudta? – mindegyik bronzszobor). Semmi baja nincs tőle: nem pirosodik és nem hámlik a bőre.

Ennek egyik oka az, hogy bőrünk fizikailag és kémiailag is eltér a kórokozóktól – és velük kívánunk háborúzni, nem az Ön bőrével.

Másrészt a gyártókban (bennünk), mérnökökben és kémikusokban is fölmerül, hogy vajon bőrbarát-e ez a kádterv. Ezt nem mi döntjük el, hanem tőlünk független szakértői gárda vizsgál be minden kádat, majd teljesítménynyilatkozatot adnak ki arról, hogy rendben van-e az akril, a vonatkozó szabványoknak megfelel-e.

Sabina, Sabina pro teljesítménynyilatkozat

 

A letöltésekre navigálva rákattint például a Sabina és Sabina Slim teljesítménynyilatkozatára. (Ez a kád az otthonában is jól mutat, de ezt már a bemutatóteremben beszélném át Önnel.)

Itt látja, hogy melyik szabvány vonatkozik az adott kádra, illetve annak megfelel-e:

Fürdőkád szabvány

Nem éri meglepetés, hogy az M-Acryl termékei „jól vizsgáznak” – de ez egy 1996 óta kádakat készítő cégtől a minimum. (Megfelelőség nélkül a kádak forgalomba sem hozhatók.)

Miért jó, hogy az M-Acryl szaniterakriljai antibakteriálisak?

Ó, hol is kezdjem.

Átmentem egy barátom lakásavatójára, ahol az ételek külön cetlizve voltak, hogy melyikben milyen allergén található, mert szinte mindenki allergiás valamire.

Ennek 2 fő oka van:

  1. Jobban értjük a vegyületeket, a biokémiát és az allergéneket. 40 évvel ezelőtt is létezett természetesen allergia, de az enyhe lefolyásnál csak azt érezte valaki, hogy „kicsit fáj a hasam”. Ma már tudjuk, mitől.
  2. Tele a világunk mesterséges vegyületekkel. Nézze meg, hogy egy átlagos készételben mennyi tartósítószer van. Gondoljon bele, hogy a műanyagból hányféle molekula párolog ki, a ruháink festékanyaga birizgálja a bőrünk, az ujjaim alatt kopogó billentyűzet műanyaga lehet, hogy 15 év alatt egy kémialabornyi vegyületet szivárogtat a bőrömbe, orromba, szemembe. Szóval nem csoda, hogy „mindenki mindenre” allergiás.

Mi köze ennek az antibakteriális kádakhoz?

Szeretnénk a használt vegyszermennyiséget ott csökkenteni, ahol tudjuk.

Az antibakteriális kádat ritkábban kell takarítania, enyhébb vegyszer is elég, mert kádja tisztább marad, a felülete folyamatosan fertőtleníti magát. Nem vegyszerrel, hanem az előbb látott okos kémiai és fizikai megoldásokkal. 

antibakteriális akril felület ikon

Nézzünk egy életszerű példát: elutazik 2-3 hétre és a por a kádjába telepszik. Ha antibakteriális M-Acryl kádja van, akkor hazaérkezés után nagy lelki nyugalommal kiöblögeti a port és máris fürödhető a kád. Eszébe nem jutna vegyszerrel átsikálni – minek? Az antibakteriális felület folyamatosan fertőtlenít.

Ebből következik, hogy ezek a kádak kisebb ökológiai terhelést jelentenek. Minden tisztítószer terheli a vizeinket (mert a szennyvízzel kijutnak a természetbe). Így a csökkentésük elemi érdekünk.

És a harmadik érv az, hogy amikor beüt egy világméretű járvány és mindenhol a (szabad szemnek láthatatlan) vírusoktól rettegünk, akkor biztonságot jelent a kádunk, hogy legalább a felülete öli a kórokozókat. Minden (vírus)fertőzéshez egy bizonyos mennyiségű vírusterhelés kell (viral load), amivel az immunrendszerünk már épp nem tud megbirkózni, ezért lebetegszünk. Az antibakteriális kád ezt a vírusmennyiséget képes csökkenteni. Ez lehet a különbség a „szegénykém náthás lett, de mi jól vagyunk” és a „dögrováson a teljes család” között.

Válasszon egy antibakteriális felületű kádat

Az M-Acryl minden termékét olyan szaniterakrillal kapja, amely antibakteriális.

Lefogadom, hogy nem ezért fog a kádakba szeretni, hanem a dizájnjuk miatt. Nézze át a mindig frissen tartott kínálatunkat – és ha kérdése van, e-mailnyi és telefonnyi közelségben vagyunk.

M-Acryl katalógus borító

Cikksorozatunk további részei is várják önt.

Kérje további inspiráló és szakértői cikkeinket a fürdőkád témában. Adja meg e-mail címét, hogy további hasznos tartalmakat küldhessünk Önnek.