Mindenki életében adódhatnak olyan időszakok, amikor igen fontossá válhat a fürdőszobai biztonság. Egy idős rokon gondozásakor vagy valamilyen egészségügyi problémával szembesülve a fürdés lehet az egyik legmarginálisabb kérdés. Mindazonáltal a problémák ellenére a besétálós kádaknak köszönhetően többé a hagyományos fürdés élményéről sem kell lemondania.

Amikor a fürdés nehézzé válik

Idős korban könnyedén szembesülhetünk azzal, hogy sokkal nehezebben megy a mozgás és az ízületeink sem annyira hajlékonyak, mint korábban. Persze az is előfordulhat, hogy valamilyen egészségügyi probléma, netán balesetből adódó mozgáskorlátozottság miatt válik nehéz tereppé a fürdőszoba.

Ennélfogva érdemes olyan alternatíva után nézni, amivel nemcsak megkönnyíthetjük a fürdési vagy akár fürdetési procedúrát, de még a hagyományos tisztálkodás élményéről sem kell lemondani. Hiszen koruk okán a szüleink, nagyszüleink ragaszkodnak a szokásaikhoz, így például egy Walk-in zuhanykabinban már nem biztos, hogy hosszú ideig állva komfortosan éreznék magukat.

Nes Black Walk-in II zuhanyfal

Ezért praktikus a besétálós kád

Az akadálymentesített fürdőszoba egyik alapeleme lehet az akadálymentes, vagy népszerűbb nevén besétálós kád. A legtöbbször ugyanis azért mondanak le a hagyományos fürdés élményéről, mert a kád magas pereme és a közelben lévő kapaszkodó hiánya miatt a kádba való be- és kiszállás is roppant veszélyes műveletté válik.

A hagyományos kádak esetében például nem csupán az a veszély fenyeget, hogy beverjük a kemény kádperembe a nehezen mozdítható végtagot, vagy elcsúszunk a kádban, hanem az is, hogy a kiszállás során a csúszós padló is újabb balesetforrássá válhat.

Nem kell lemondania a fürdés élményéről

Ugyanakkor a Walk-in kádak esetében a kád oldalába vágott ajtó kiküszöböli azt a mozdulatot, ami miatt könnyedén elveszíthetjük az egyensúlyunkat. Az akadálymentes kádba egyszerűen besétálhat az idős rokon és a kád végébe illeszthető, ki- és berakható ülőfelületnek köszönhetően akár mélyen, vagy magasan ülve is fürödhet.

Ez egy igazán praktikus megoldás azoknak, akik félnek attól, hogy elcsúsznak a kádban, vagy az állóképességük már nem a régi és inkább ülve tisztálkodnának, ahogy ezt a Héra, méretben is testreszabható besétálós kádjai esetében is láthatja. Ha pedig még egy paravánnal is ellátjuk a kádat, akkor a kicsapódásra vizet is inkább odabent tarthatjuk, így varázsolva vízbiztossá a fürdőszobát.

Héra akadálymentesített besétálós akril kád

A képen jobbos kád látható.

Héra mozgáskorlátozott akril kád – M-Acryl

Cikksorozatunk további részei is várják önt.

Kérje további inspiráló és szakértői cikkeinket a fürdőkád témában. Adja meg e-mail címét, hogy további hasznos tartalmakat küldhessünk Önnek.