El lehet-e „rontani” egy egyszerű fürdést?

Nehezen, bár nem lehetetlen. Javítani viszont sokat lehet az élményen.

Igaz ez akkor is, ha a fürdés a mindennapi tisztálkodás és a rutin része, amelynek nem sok gondolatot szentelünk, nem kikapcsolódásnak tartjuk (pedig tarthatnánk!).

Ebben a cikkben olyan egyszerű tanácsokat kap, melyek a rutinba is könnyen beépíthetőek – a víz megfelelő hőmérsékletétől a kád megfelelő feltöltéséig, majd a végén kikacsintunk az élményfürdőzés felé.

Kezdjük azzal, mibe fekszünk bele.

M-Acryl tiszta fürdőkád

Nulladik lépés: legyen a kád tiszta!

Nulladik lépés: legyen a kád tiszta!

A legjobb, ha közvetlenül fürdés után tisztítja meg a kádat, de egy frissítő fürdő után nem ez az első gondolata. Mégis valamikor figyelnie kell rá, hogy a kád tiszta legyen, és ne olyan vízben ázzon hosszan, amibe kosz, vagy a fürdőszobában könnyen megtelepedő, néha nehezen észrevehető penész kerül. (Jó vízszigeteléssel és szakszerű kádbeépítéssel a penészedés meggátolható – a hogyanra kérdezzen rá a bemutatóteremben.)

A kádpucolás általában a hétvégi nagytakarítás része, nem is javasoljuk, hogy minden egyes nap álljon neki. Ehelyett fürdés előtt a kádat valamilyen kéznél tartott, kifejezetten erre való tisztítószerrel (az M-Acryl oldalán talál párat), esetleg víz-ecet oldattal gyorsan törölje át és öblítse le.

A megfelelő hőfok fürdéshez

A fürdővíz megfelelő hőmérséklete széles skálán mozog 32 és 40 °C között. Egy átlagos frissítő fürdő akkor esik valóban jól, ha a testhőmérsékletünknél éppen csak néhány fokkal melegebb.

Aki hűsítő vízben frissül fel jobban, annak sem ajánlott 32 fok alá mennie, mert a túl alacsony hőmérséklet már nem csak kényelmetlen, de a testünknek sem használ. (A hideg vizes tusolás egészséges, viszont hideg vízben ücsörögni órákig nem az.)

A 38-40 fok közötti vízhőmérséklet már segít a vérnyomás csökkentésében, az izmok ellazításában, a nyugodtabb elalvásban.

M-Acryl fürdőkádak - fürdővíz megfelelő hőmérséklete fürdéshez

Egy 2012-es kutatás is megerősíti (sok másik mellett), hogy a túlságosan hideg fürdővíz könnyen előidéz hipotermiát (kihűlést) és megzavarhatja a szívritmust is.

A jelenség hasonló ahhoz, ami forró nyarakon rendszeresen okoz tragédiákat: 25-26 fokos vízbe ugranak a strandolók felhevült testtel. Ekkor hirtelen szívritmuszavar lép fel, ez okozza a bajt (pánikreakció, oxigénellátás akadozása, ájulás, végül fulladás).

Túl hideg fürdővíz megzavarhatja a szívritmust

 Éppen így a túlságosan meleg víz is negatív hatásokkal jár: irritálja a bőrt, az idegrendszert, növeli a vérnyomást és a pulzust, ami szédülést vagy akár rosszullétet okozhat. Egy túl forró fürdő megnehezíti az elalvást is, hiszen a szervezet utána „pörög”, időre van szüksége a lenyugváshoz.

„Honnan tudjam, pontosan hány fokos a víz?”

A kérdés jogos, de nem kell hőmérővel ülni a kádba. A legmegbízhatóbb módszer az, ha a kezével ellenőrzi, kellemes-e a hőmérséklet. Fontos, hogy ezt ne az ujjakkal, hanem csuklóval csinálja, így pontosabb képet kaphat arról, hogyan érzékeli majd a teste többi része a hőt. (Csuklójában több ér és több vér fut, teste könnyebben „kalibrál” hőmérsékletet.)

M-Acryl fürdés és egészség, megfelelő vízhőmérséklet

Arkhimédész nem téved

Ha egy (csordultig) teletöltött kádba ereszkedik bele, pontosan annyi vizet kell majd felmosni utána, amennyi teret az elmerült teste kitölt.

Ez nyilván kellemetlen, hiszen egy frissítő fürdő után pihenésképpen jó eséllyel nem felmosni vágyik, de balesetveszélyes is.

Fontos, hogy a kád elé mindig helyezzen valamilyen kilépőt, ha más nincs kéznél, akár csak egy törülközőt. Ha nem is löttyen ki víz a kádból, ezzel akkor is megelőzheti az elcsúszást, amikor vizes lábbal kilép a kádból!

Tehát meddig jó feltölteni a kádat? Átlagos méretű káddal és emberrel számolva hüvelykujjszabály szerint a kétharmadáig.

Fürdőkád ideális víz mennyiség

Milyen hosszú az ideális fürdés?

Ha túlságosan sokáig ázunk a vízben, akkor – ironikus módon – kiszáradunk.

Az ideális hossz, akárcsak a hőmérséklet, egyénfüggő, de körülbelül 15 és 30 perc között van. Ha nem szeretne stopperrel fürdeni, a ráncosodó ujjak kiváló indikátorai annak, amikor már érdemes kimászni a kádból.

A fürdés után viszkető bőrről

Gyakran visszatérő kérdés ez orvosoknál épp úgy, mint online fórumokon:

 „Miért viszket a bőröm fürdés vagy akár zuhanyzás után?”

Több oka is lehet.

  1. Talán a bőre túlságosan száraz. Gondolhatnánk, hogy a fürdés hidratál, a tisztálkodás során azonban a bőr természetes olajait is eltávolítjuk, ami ront a helyzeten.
  2. A viszketést okozhatják a tusfürdőkben, olajokban, szappanokban található egyes összetevők is, tehát ha a viszketés visszatérő, érdemes ezek cseréjével kísérletezni.
  3. Okozhatja a viszketést konkrét allergia is a tisztálkodószerek valamely összetevőjére, amire megint csak a csere a megoldás.
  4. Végül a jelenség bőrbetegségre is utalhat – erről, de a fent említett tisztálkodószerekről, allergiákról is képzett bőrgyógyászt érdemes kérdezni, ha állandó a probléma.

Általános jótanács, hogy a szappan vagy tusfürdő használatát hagyja a fürdés végére. Ezek ugyanis nem szárítják ki gyorsan a bőrt, – ha viszont ilyen szerekkel telített vízben ázunk, az már több kárt okozhat.

M-Acryl fürdés és egészség

Fürdés után: figyeljen a hidratálásra

A fürdés (kifejezetten a forró fürdő) kiszárítja a bőrt, a szervezetet. Miután kiszállt a kádból és szárazra törülközött, akár vett egy frissítő zuhanyt is, érdemes valamilyen hidratálókrémmel felfrissítenie a bőrét, például kókuszolajjal.

Mikor ideális fürdeni?

A válasz azon múlik, mit akarunk elérni.

  • Ha az a cél, hogy felfrissítse magát, akkor reggel – ennél pontosabb időpontot nem is határozhatunk meg, a kérdés az, hogyan illeszkedik a fürdés a reggeli rutinjába, időbeosztásába.
  • Ha a relaxálás, ellazulás, az elalvás segítése a célja, akkor viszont ágyba bújás előtt 1-2 órával érdemes a fürdőt megejteni.

Extra tanácsok professzionális fürdőzőknek:

a nagyon pontosan szeretné tudni, hogy a víz mennyire meleg, akkor ne csak érzékszerveire hagyatkozzon, használjon vízhőmérőt. (Ha babának, kisgyereknek készít fürdőt, akkor pedig mindenképpen.) Ezzel biztosíthatja az egyenletes élményt, hogy a fürdő minden alkalommal ugyanolyan frissítő legyen, és megelőzheti azt a kellemetlen egyensúlyozást is, amit a túlságosan hideg vagy meleg víz leengedése, majd az utántöltés, eloszlatás jelent. (Az M-Acryl masszárendszereihez választható egyik kiegészítő a víz hőmérsékletét szinten tartja. Ha Ön 30 percig szeretne 38 fokos vízben fürdeni, akkor állítsa be, lazuljon el, a kád dolgozik.)

Vízhőmérséklet szinten tartás (38 fok)

Készítsen a kád mellé valamilyen hűvös frissítőt, például citromos vagy uborkás vizet, ami segít a hidratálásban. Egy forró fürdőben a testünk gyorsan elkezdi lehűteni magát, izzadni kezdünk, ezért fontos a visszapótlás. Ne igyon közben cukros üdítőitalokat, kávét, energiaitalt vagy alkoholt, ezek még gyorsabban szárítják ki testét.

Kombinálja a fürdést zuhanyzással! Egyénfüggő, hogy ki mit érez ideálisnak, de a fürdő előtt vagy után vett zuhany is jótékony lehet.

  • Ha fürdés előtt zuhanyzik, már eleve tisztábban ül a masszázskádba, így könnyebb a tisztálkodás is (és nem lesz koszos a víz). Ennek a rutinnak a kialakítását a hidromasszázs kádaknál erősen ajánljuk.
  • Egy fürdés utáni frissítő, hűvös zuhany segít lemosni a ránk rakódott tisztálkodószert, szappant, akár olajokat, a vízbe oldódott izzadságot, koszt, tehát higiénikus döntés.

Olyan kádat válasszon, amiben biztosan kényelmesen elnyújtózhat és kikapcsolódhat. Részletes útmutatónk a kádvásárláshoz korábban már kitért minden fontos szempontra, de kettőt gyorsan felidézek:

  1. Az ideális kád tükörsima felületű, részben ezáltal antibakteriális, nem engedi a gombát megtelepedni és kilakoltatja a baktériumtörzseket. Gyorsabban tisztítható, tovább marad friss.
  2. Komfortos, elnyújtózhatunk benne, kényelmes a fejünket tartani, nem kell a lábat felhúzni, kellően széles, ergonomikus és így tovább. Nem érzi magát benne egy gondatlanul csomagolt, kis helyre szorított karácsonyi ajándéknak, hanem még 2 méteres magasságával is elnyújtózhat. (Az M-Acryl kádaknál alapvetés, hogy tágas legyen a fürdőrész.)
bemutatóterem panoráma

Hogy milyen az ideális forma vagy méret, az mindenki saját döntése, de ez nem is fog kiderülni csak abból, ha képeket nézegetünk és méreteket olvasunk. A legjobb kádat, és így a tökéletes fürdésélményt csakis személyesen találja meg.

A legnagyobb segítség ehhez az, ha ellátogat a központi bemutatótermünkbe, ahol 42 gyönyörű, változatos kialakítású kádba feküdhet bele. Személyesen kipróbálhatja, mi kényelmes, megnézheti mit talál esztétikusnak, mi illik a fürdőszobába.

Az M-Acryl központi bemutatótermében bármikor megejtheti ezt a kádpróbát, nyugodt körülmények között, ahol szaktanácsadóink minden kérdést megválaszolnak, a próba alatt pedig ha kell, csöndesen a háttérbe vonulnak.

Ha készen áll, hogy végre ideálisra csiszolja a napi rutinnak számító fürdés élményét is, csak foglaljon nálunk egy próbaidőpontot teljesen kötelezettségmentesen.

Cikksorozatunk további részei is várják önt.

Kérje további inspiráló és szakértői cikkeinket a fürdőkád témában. Adja meg e-mail címét, hogy további hasznos tartalmakat küldhessünk Önnek.